FAQ

Boek je reis met een gerust hart!

Bij Travitude reis je naar morgen, zonder zorgen. We zetten bewust in op LGBTQ+ reizen, zodat je op vakantie volledig kan zijn wie je bent. 

Hieronder zetten we voor jou de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje. Vind je het antwoord niet meteen? Neem dan gerust contact met ons op.

Over onze groepsreizen

Op onze groepsreizen word je altijd begeleid door onze persoonlijke Travituder. Hij of zij is de tourleader en zorgt voor de praktische en logistieke kant van de reis. Vóór afreis nodigen we je uit op onze Connect & Meet. Daar leer je jouw Travituder en medereizigers meteen kennen. Als we beroep doen op gidsen, dan kiezen we bewust voor een lokale partner die de LGBTQ+ community erkent en ondersteunt. Want ook op reis is het ons doel om de lokale LGBTQ+ gemeenschap te betrekken.

Meestal wel. Wel kiezen we steeds voor kwaliteit en sturen we enkel de beste Travituders met jou mee op pad. Vaak is onze Travituder dus zelf LGBTQ+, zo reizen we volledig onder gelijkgestemden! De meerderheid van onze groepsleiders identificeert zich als homo of lesbisch, op dit moment is geen van onze tourleaders transgender. Maar ongeacht hun genderexpressie of seksuele geaardheid ondersteunen en erkennen ze allemaal de LGBTQ+ community. Dat is waar het voor ons om draait.

Dat hangt af van de tour die je boekt. Vaak schrijven vooral soloreizigers zich in, gevolgd door koppels en enkele vrienden. De meeste reizigers zijn 30+. Maar zoals gezegd: bij ons is iedereen welkom, ongeacht leeftijd, seksuele geaardheid of genderexpressie.

Dat is zeker oké! De meeste deelnemers reizen individueel, je bent dus niet alleen. Iedereen die meegaat op reis is altijd enthousiast, dus het is een kwestie van tijd voordat de groep één grote vriendengroep wordt. Je zal verrast zijn hoe snel en makkelijk je nieuwe kennissen maakt op een groepsreis. Reis je alleen, dan is dit jouw perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen!

Als soloreiziger heb je de keuze tussen een singlekamer of een gedeelde kamer. Jammer genoeg gaat een aparte kamer vaak gepaard met een extra (en vaak hoge) toeslag.  Om die te vermijden, kunnen we jou matchen met een andere deelnemer. We zoeken dan voor jou een kamergenoot binnen dezelfde leeftijdscategorie. We delen nooit jouw contactgegevens of die van je kamergenoot, tenzij je ons daar uitdrukkelijk jouw toestemming voor geeft.

Onze reizigers komen voornamelijk uit België en Nederland en zijn hoofdzakelijk Nederlandstalig. But again: iedereen is welkom. Taal of achtergrond spelen voor ons geen rol.

Natuurlijk wel, bij Travitude gaan we inclusief te werk. Dat betekent dat we niemand uitsluiten. De meeste deelnemers zijn LGBTQ+ en de meerderheid zijn mannelijke homo’s. Maar iedereen blijft altijd welkom, ongeacht jouw geaardheid. Vrienden en sympathisanten horen er ook bij. Zolang we maar met respect voor elkaar en met een open mindset reizen.

Op reis vinden we kwaliteit en comfort belangrijk. Bij ons logeer je niet in goedkope jeugdherbergen of kamers met gedeelde badkamers. We gaan voor comfortabele accommodaties die jou nét dat tikkeltje meer bieden. Denk aan een authentiek boetiekhotel, een ecolodge of een hip designhotel. We garanderen jou dat alle accommodaties door ons persoonlijk geselecteerd zijn, LGBTQ+ friendly zijn en waar mogelijk lokaal uitgebaat worden.

Onze gay groepsreizen houden we bewust klein: je trekt er met maximaal 12 personen op uit. Dat is een ideale groepsomvang om elkaar snel te leren kennen. Transfers ter plaatse gebeuren in minivans en nooit in grote autocars zoals je vaak ziet. Door in kleine groep te reizen, houden we bovendien onze ecologische impact op de bestemming laag.

Annulatie & prijzen

Neen. Moeten we annuleren wegens te weinig inschrijvingen, dan laten we jou dat tijdig weten. Je krijgt dan sowieso meerdere opties aangeboden: een deelname aan een volgende groepsreis of de volledige terugbetaling van jouw reis (uitgezonderd eventuele niet-terug te vorderen kosten of een volledig tegoed om in te schrijven op een andere groepsreis). Aan elke groepsreis is een minimum aantal deelnemers verbonden om de afreis te garanderen. Daarom bieden we geregeld een vroegboekkorting aan aan de eerste beslissers. Hoe sneller je beslist, hoe groter jouw voordeel!

Travitude bekijkt uiterlijk 21 dagen vóór vertrek of de groepsreis het minimum aantal deelnemers heeft behaald. Dat minimum aantal staat steeds vermeld in de pakketreisovereenkomst en op onze website. In sommige gevallen kan Travitude de reis ook garanderen met een kleiner aantal deelnemers dan het minimum.

Je kan steeds je eigen deelname aan een groepsreis annuleren, maar dan gelden onze standaard annulatievoorwaarden.

Over onze reizen op maat

Een rondreis op maat vraagt heel wat puzzelwerk. Omdat we het belangrijk vinden jou persoonlijk te leren kennen , starten we steeds met een kennismakingsgesprek. Hieronder vind je de stappen:

Stap 1 – Kennismakingsgesprek. Boek op onze kalender een dag en uur in waarop je beschikbaar bent. Je ontvangt meteen een e-mail met een link. Die dag zien we elkaar via de link op Google Meet voor een videocall. We leren elkaar kennen en brengen jouw vakantiewensen in beeld. Nadien gaan we voor jou aan de slag.

Stap 2 – Inspiratiebrochure. Via mail ontvang je onze inspiratiebrochure. Daarin vind je een voorstel qua reisprogramma, accommodaties en extra’s zoals uitstappen, huurwagens en andere op basis van jouw interesses. Je kan zelf aanpassingen aanvragen of de rondreis gelijk goedkeuren. Bij goedkeuring volgt de officiële offerte met boekingsvoorwaarden.

Stap 3 – Roadmap. Nadat je de offerte hebt bevestigd, leggen we jouw vakantie op maat vast. We bezorgen je de voorschotfactuur en gaan aan de slag. Ongeveer 1 maand voor afreis ontvang je de roadmap van jouw vakantie via de superhandige app Travefy. Daarin vind je alle praktische info zoals de reisdocumenten, een gedetailleerde routebeschrijving van dag tot dag, noodnummers, contactgegevens ter plaatse, lokale tips & tricks en meer.

Een reis op maat betekent dat we jouw vakantie invullen zoals jij dat wilt. Uiteraard zullen we jou richting geven qua prijzen, maar de finale prijs hangt af van uw verwachtingen en vakantiewensen. De bestemming, het transport, de soorten accommodaties die je verkiest en de activiteiten… ze bepalen allemaal mee de prijs. Het is altijd handig als u een bepaald budget in gedachten heeft tijdens het kennismakingsgesprek. Als we niet aan jouw verwachtingen kunnen voldoen, bekijken we jouw flexibiliteit qua budget en zoeken we naar oplossingen. Vinden we geen middenweg? Geen paniek, het kennismakingsgesprek is vrijblijvend.

Over het algemeen voorzien we geen persoonlijke gids of begeleider tijdens jouw individuele rondreis. Op bepaalde bestemmingen is dat echter mooi meegenomen. Dit is jouw reis op maat, dus als jij jouw vakantie graag verrijkt met een persoonlijke gids dan zorgen wij daar voor!

Zelf je reis organiseren valt niet per se goedkoper uit. Wettelijk gezien ben je niet beschermd als je alles apart boekt bij verschillende leveranciers. Denk maar aan de voorbije natuurrampen, geopolitieke oorlogen en recent nog de Covid-19-pandemie… Heel veel reizigers boekten hun reis zelf en zagen hun vakantie (én hun geld) in rook opgaan. Boek je bij ons, dan zit je goed. Wij zijn verzekerd tegen faillissement via de verzekeraar MS Amlin. Stel dat onze zaak overkop gaat, dan krijg je jouw geld terugbetaald via deze partner. Jouw centen zijn dus in veilige handen. Loopt er iets mis op vakantie, dan volstaat het om ons te contacteren. Wij gaan meteen op zoek naar een oplossing, zodat je jouw vakantie ongestoord kan verderzetten. Verder zijn wij ook ouw specialist in LGBTQ+ reizen. Op ons kan je rekenen qua expertise, zonder enige taboes. Een reis op maat uitwerken vraagt om veel tijd en geduld. Dat nemen wij voor onze rekening, zodat jij je op andere zaken kan focussen.

Verzekeringen

Bij Travitude kan je steeds optioneel een annulatieverzekering bijboeken. Zo ben je goed verzekerd indien er iets voorvalt vóór je op reis vertrekt. De informatiepolis rond de annulatieverzekering kan je hier lezen.

Ten gevolge van Covid-19 komt de annulatieverzekering ook tussen:

 • indien je niet op reis kan of mag vertrekken omwille van een positieve PCR-test binnen de 72 uur voor afreis, komen wij tussen in de annulatiekosten
 • ook indien je positief wordt bevonden de dag van vertrek bij een sneltestafname of indien je op de luchthaven positief test bij de lichaamscontrole checkpunten, is er tussenkomst
 • indien je het resultaat van een PCR-test niet tijdig ontvangt is er geen dekking
 • het feit dat je voor vertrek in quarantaine moet wegens een mogelijke besmetting is op zich een louter preventieve maatregel en komt niet voor vergoeding in aanmerking
 • een opgelegde quarantaine bij aankomst op de bestemming of bij de terugkeer in België betreft een overheidsbeslissing en is geen verzekerde annuleringsreden
 • indien je je reis wil annuleren louter omwille van het coronavirus op de bestemming is er geen tussenkomst
 • geldt er een (in)reisverbod opgelegd door de lokale overheid of het Ministerie van Buitenlandse Zaken raden wij je aan om de reisorganisator of luchtvaartmaatschappij te contacteren voor een eventuele omboeking of terugbetaling

Belangrijk:

 • De bovenstaande waarborgen gelden uiteraard enkel indien er op het moment van annulatie of bij vertrek geen (in)reisverbod van kracht is.
 • Door de uitzonderlijke omstandigheden van de wereldwijde coronacrisis kan het gebeuren dat de (medische) bijstand vertraging oploopt door bijvoorbeeld een sluiting van de (binnen)grenzen, vermindering van de beschikbare vluchten door (gedeeltelijke) sluiting van het luchtruim enz. Wij rekenen alvast op je begrip in dergelijke situaties.
 • Je dient steeds alle opgelegde voorzorgsmaatregelen te respecteren en de geboden mogelijkheden voor een eventuele vervroegde terugkeer te aanvaarden.
 • Je verzekeringspremie voor een tijdelijke reisbijstandsverzekering zonder dekking annulering kan worden terugbetaald. Gelieve hiervoor je (reis)bemiddelaar te contacteren. De verzekeringspremie van de tijdelijke annulatieverzekering of tijdelijke reisbijstandsverzekering met dekking annulering (= gecombineerde formule) wordt niet terugbetaald gezien je reeds hebt genoten van de annuleringswaarborg. Jaarcontracten komen nooit in aanmerking voor terugbetaling.
 • Dit overzicht is niet compleet en niet bindend. Je kan steeds de algemene voorwaarden raadplegen of ons contacteren indien je nog vragen hebt.

Bij de meeste gay groepsreizen van Travitude is een reisbijstandsverzekering inbegrepen. Ook voor jouw rondreis op maat kan je je via ons laten verzekeren. Zo ben je tijdens jouw vakantie volledig gedekt. De informatiepolis rond de reisbijstand kan je hier lezen.

Ten gevolge van Covid-19 komt de reisbijstandsverzekering ook tussen:

 • de waarborgen gelden zolang er geen (in)reisverbod is (voor landen waar het verboden is om naartoe te reizen worden enkel essentiële reizen gedekt na acceptatie van de reden om de essentiële reis te maken)
 • de waarborgen blijven geldig indien het reisadvies wijzigt tijdens de reis of indien je langer op de bestemming moet blijven
 • als je ziek wordt door het coronavirus geniet je van de volledige bijstandsdekking
 • bij een verplichte afname van een Covid-test ter plaatse wanneer je ziek bent, is er tussenkomst
 • als je, als gevolg van een positieve Covid-test, in een hotel wordt geplaatst wegens quarantaine nemen wij de kosten ten laste tot € 65 per nacht voor maximum 10 nachten
 • er is geen tussenkomst indien je vroeger naar huis wil vanwege een uitbraak van het coronavirus op de bestemming
 • kom je op je bestemming vast te zitten omdat er ineens een lockdown is, dien je contact op te nemen met je reisorganisator of luchtvaartmaatschappij

Belangrijk:

 • De bovenstaande waarborgen gelden uiteraard enkel indien er op het moment van annulatie of bij vertrek geen (in)reisverbod van kracht is. Je kan de reisbijstand inroepen zolang je reis niet wordt verboden door de Belgische overheid (FOD Buitenlandse Zaken) of de overheid van het land van bestemming. Voor dit land waarborgt onze verzekeraar alle gedekte gevallen, dus ook indien u ziek wordt door Covid-19. Voor landen waar het verboden is om naartoe te reizen worden enkel essentiële reizen gedekt (na acceptatie van reden om essentiële reis te maken).
 • Door de uitzonderlijke omstandigheden van de wereldwijde coronacrisis kan het gebeuren dat de (medische) bijstand vertraging oploopt door bijvoorbeeld een sluiting van de (binnen)grenzen, vermindering van de beschikbare vluchten door (gedeeltelijke) sluiting van het luchtruim enz. Wij rekenen alvast op je begrip in dergelijke situaties.
 • Je dient steeds alle opgelegde voorzorgsmaatregelen te respecteren en de geboden mogelijkheden voor een eventuele vervroegde terugkeer te aanvaarden.
 • Je verzekeringspremie voor een tijdelijke reisbijstandsverzekering zonder dekking annulering kan worden terugbetaald. Gelieve hiervoor je (reis)bemiddelaar te contacteren. De verzekeringspremie van de tijdelijke annulatieverzekering of tijdelijke reisbijstandsverzekering met dekking annulering (= gecombineerde formule) wordt niet terugbetaald gezien je reeds hebt genoten van de annuleringswaarborg. Jaarcontracten komen nooit in aanmerking voor terugbetaling.
 • Dit overzicht is niet compleet en niet bindend. Je kan steeds de algemene voorwaarden raadplegen of ons contacteren indien je nog vragen hebt.

Klik hier voor de uitgebreide polisvoorwaarden van de reisbijstandverzekering.

Klik hier voor de uitgebreide polisvoorwaarden van de annulatieverzekering.

Alle informatie op deze pagina is onder voorbehoud van de huidige wetgeving en geschreven met de kennis die momenteel voorhanden is. Veranderingen in wetgeving of andere ad hocwijzigingen kunnen steeds zorgen voor een aanpassing van bovenstaande informatie. 

Nog niet gevonden wat je zocht? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Inschrijving Nieuwsbrief

Wil je reistips en promoties ontvangen van Travitude? 

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!