Alle blog artikelen

Een Onvergetelijk Avontuur: Sri Lanka als Gay Reiziger

Sri Lanka, het prachtige eiland in de Indische Oceaan, is een betoverende bestemming die reizigers uit de hele wereld aantrekt met zijn schitterende landschappen, rijke cultuur en gastvrije bevolking. Maar het land staat ook bekend om zijn conservatieve opvattingen over seksualiteit, waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is volgens de wet. Als travel designer besloot ik dit betoverende land te verkennen en meer te weten te komen over het reizen als gay in Sri Lanka, inclusief de uitdagingen en de gay vriendelijke hotels die beschikbaar zijn.

De realiteit van homoseksualiteit in Sri Lanka

Hoewel Sri Lanka de afgelopen jaren voorzichtige stappen heeft gezet richting meer tolerantie en inclusiviteit, blijft homoseksualiteit in het land illegaal. Artikel 365A van het Sri Lankaanse strafwetboek verbiedt “handelingen tegen de orde van de natuur” en stelt gevangenisstraffen tot tien jaar in het vooruitzicht voor degenen die schuldig worden bevonden aan homoseksuele handelingen.

Als LGBTQ+ reiziger is het van cruciaal belang om bewust te zijn van deze juridische situatie en de daaruit voortvloeiende sociale druk. Positieve noot: de wet wordt zelden strikt toegepast, maar weet dat de samenleving er soms nog conservatieve opvattingen op nahoudt.

Reizen als gay in Sri Lanka

Ondanks deze uitdagingen is het zeker mogelijk om Sri Lanka te verkennen als een LGBTQ+ reiziger. Hier zijn enkele tips die ik heb opgedaan tijdens mijn reis:

  1. Discretie is essentieel: Houd altijd rekening met de omgeving en wees discreet over je seksualiteit in openbare ruimtes en landelijke gebieden. In stedelijke centra zoals Colombo en Kandy, waar meer tolerantie heerst, kun je misschien meer open zijn. Sowieso is uitbundig kussen in het openbaar not done, ook niet als heterokoppel.
  2. Respecteer lokale gewoonten en cultuur: Tijdens je reis is het belangrijk om respect te tonen voor de lokale cultuur en tradities, ondanks de uitdagingen waarmee je als LGBTQ+ reiziger soms wordt geconfronteerd.
  3. Gay friendly hotels: Tijdens mijn reis ben ik op zoek gegaan naar LGBTQ+ friendly hotels. Ik was aangenaam verrast hoeveel hotels uitgebaat worden door gays. Als je jouw reis boekt via Travitude, dan ben je zeker dat jouw accommodatie LGBTQ+ friendly is en openstaat voor LGBTQ+ gasten. Wij nemen steeds van tevoren contact op met de accommodaties om hun beleid te bespreken en laten onze partners ons LGBTQ+ charter ondertekenen. Al onze hotels bieden een veilige en gastvrije omgeving voor LGBTQ+ reizigers.

Sri Lanka heeft de afgelopen jaren stappen gezet in de richting van meer inclusiviteit en tolerantie ten opzichte van de LGBTQ+ gemeenschap. Er zijn zelfs LGBTQ+ evenementen en Pride Parades in de hoofdstad Colombo. Wel is het belangrijk om te weten dat er in sommige delen van het land nog steeds conservatieve opvattingen leven, dus respect en discretie zijn van cruciaal belang tijdens je reis.

Conclusie

Sri Lanka is een prachtige bestemming die veel te bieden heeft, ook voor LGBTQ+ reizigers. Ondanks de uitdagingen waarmee je mogelijks wordt geconfronteerd, kan je er zeker veilig reizen. Wees je bewust van de juridische context en toon respect voor de lokale cultuur. Zo kan je volop genieten van de ongelooflijke schoonheid en gastvrijheid van dit eiland. Het is mijn grote hoop dat Sri Lanka, net als vele andere landen, zich in de toekomst verder ontwikkelt tot een meer inclusieve bestemming voor alle reizigers, ongeacht hun seksualiteit.

LGBT+ tips Barcelona

Schrijf in op onze nieuwsbrief en ontvang gratis de LGBT+ insider tips van Dieter.

Inschrijving Nieuwsbrief

Wil je reistips en promoties ontvangen van Travitude? 

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!